Hulp nodig? Bel gratis 24 uur per dag 0800-2000 | Direct nood? Bel 112Deze site direct verlaten

13 juni 2024

Moreel beraad ouderenmishandeling

Zaterdag 15 juni is het Internationale dag tegen ouderenmishandeling. In Nederland wordt 1 op de 20 ouderen mishandeld. Denk hierbij aan financieel misbruik, verwaarlozing, fysiek geweld en psychisch geweld. Hiervoor is meer aandacht nodig. Daarom organiseerde Veilig Thuis Gelderland-Zuid deze week een moreel beraad over ouderenmishandeling. Hieraan deden 40 professionals vanuit 15 verschillende organisaties mee. Vanuit onder andere de ouderenzorg, het wijkteam, de gemeente, het ziekenhuis en de thuiszorg. De deelnemers bespraken gezamenlijk een ethisch dilemma rondom ouderenmishandeling/ financieel misbruik. Dit dilemma was van te voren ingebracht door een van de deelnemers.

Tijdens een moreel beraad worden er over een dilemma veel feitelijke vragen gesteld over de situatie en de mensen die erbij betrokken zijn. Je bent met elkaar heel onderzoekend bezig, zonder in te vullen of te oordelen. Door te vertragen kijk je met elkaar vanuit een breder kader en zie je wat er echt speelt.

De aanwezige professionals gaven na afloop unaniem aan dat ze hopen op een vervolg. Er waren veel complimenten voor de deskundige en enthousiast begeleiding van Froukje Weidema van School voor Dialoog Nederland.