Orange the World
Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Dit vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de dagen van actie. In meer dan 100 landen worden in deze periode gebouwen oranje uitgelicht, en worden bijeenkomsten, tentoonstellingen, demonstraties en andere activiteiten georganiseerd.
Bij de aanpak van geweld ligt de focus vaak op signalering, melding en hulpverlening. Maar ook is het voorkomen van geweld belangrijk door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan mee helpen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden.
Feiten & cijfers
1 op de 3 vrouwen wereldwijd heeft te maken met lichamelijk, psychisch en/of seksueel geweld
2 op de 3 vrouwen in Nederland is afgelopen jaar op straat lastiggevallen
1 op de 3 vrouwen heeft lichamelijke seksuele bedreiging ervaren op het werk
1 op de 5 vrouwen is ooit lichamelijk mishandeld door (ex-) partner.
Elke 8 dagen sterft in Nederland een vrouw door geweld
53% van de vrouwen en 19% van de mannen in Nederland krijgt te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag
Documentaire Belaagd
Grensoverschrijdend gedrag beperkt zich niet tot die paar vervelende gebeurtenissen die het nieuws halen. Het lijkt een structureel probleem waar alle vrouwen in Nederland vroeg of laat mee te maken krijgen. In KRO-NCRV 2Doc: Belaagd vertelt een groot aantal vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, bij het uitgaan of thuis.
Bekijk de documentaire Belaagd: vrijdag 9 december om 22.18 uur op NPO2
Waar kun je terecht als je hulp nodig hebt?
Door het voeren van gesprekken over geweld tegen vrouwen en grensoverschrijdend gedrag, hopen gemeenten in regio Gelderland-Zuid en Veilig Thuis meer bewustzijn te creëren. Het bespreekbaar maken kan helpen dat mensen geen drempel of schaamte ervaren om het er over te hebben.
Het is belangrijk dat er aandacht komt voor een totaalaanpak, voor zowel slachtoffers als voor plegers. Beide partijen moeten er over spreken en hulp vragen als dit nodig is. We willen dat bij beide partijen de schaamte er afgaat zodat het een gespreksonderwerp kan zijn.
Bel Veilig Thuis: 0800-2000 als het thuis niet goed gaat
Bel Centrum Seksueel Geweld: 0800-0118 dit is wat je belt bij seksueel geweld
Bel bij direct gevaar: 112 dit is wat je belt als elke seconde telt