Veilig Thuis Gelderland-Zuid ontwikkelt, borgt en draagt kennis en vaardigheden op het gebied van ouderenmishandeling over. Dit gebeurt onder meer door scholing en voorlichting.
Veilig Thuis kan een algemene voorlichting over ouderenmishandeling verzorgen. Deze is voor professionals, vrijwilligers of ouderen en duurt ca. 1 uur. In deze voorlichting worden de definitie, vormen, cijfers en signalen van ouderenmishandeling besproken.
Rond het thema ‘Veilig financieel ouder worden / financieel misbruik’ kunnen we een voorlichting voor ouderen en hun netwerk organiseren. We doen dit graag in samenwerking met lokale ketenpartners, zoals de lokale welzijnsorganisatie en/of ouderenbond, de bank, de notaris, een bewindvoerder en zo mogelijk ook de wijkagent. Deze voorlichting duurt maximaal 1,5 uur.
Rond het thema ‘Overbelaste en ontspoorde mantelzorg’ kunnen we een voorlichting voor mantelzorgers en/of professionals en vrijwilligers organiseren. We doen dit in samenwerking met de lokale steunpunten mantelzorgondersteuning of zorgorganisaties. Deze voorlichting duurt maximaal 1,5 uur.
Theatergezelschap Theducater uit Nijmegen heeft een programma rondom ontspoorde mantelzorg. In dit interactieve programma van twee uur worden deelnemers gespiegeld en ondersteund in hun vaak ongemakkelijke zorgsituatie. Klik hier voor meer informatie.
Hoe maak je een inschatting van onderliggende dynamiek die er speelt? Hoe weet je welke mogelijkheden rondom hulp passend zijn bij deze problematiek? Veilig Thuis Gelderland-Zuid kan een scholing verzorgen over het signaleren van ouderenmishandeling en gebruik van de Meldcode.
Als het gaat om ouderenmishandeling is er een aantal overeenkomsten met andere afhankelijkheidssituaties zoals: kindermishandeling en partnergeweld. Er is ook een aantal vormen van mishandeling die typerend zijn voor de doelgroep van ouderen. Zaken als (ontspoorde) mantelzorg, verwaarlozing en financieel misbruik komen veel voor bij ouderen die bijvoorbeeld door lichamelijke of geestelijke achteruitgang hun eigen zaken niet meer goed kunnen behartigen. Tevens speelt er vaak een sterke afhankelijkheid van het (beperkte) netwerk. Hierdoor zal de oudere zelf niet snel aangeven dat er sprake is van mishandeling en/of misbruik.
Deze scholing is bedoeld voor zorg- en welzijnsprofessionals, bijvoorbeeld sociale wijkteams, verpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers.
Iedere organisatie in de zorg is verplicht een Meldcode te ontwikkelen en implementeren. De Meldcode bestaat in ieder geval uit 5 stappen. Deze doorloop je bij een vermoeden van ouderenmishandeling. Organisaties moeten het gebruik en de kennis van de Meldcode bevorderen. Indien er behoefte is aan deskundigheidsbevordering op dit terrein kunnen we vanuit het project ‘Ouderen in veilige handen Gelderland-Zuid’ meedenken over de mogelijkheden. We hebben contact met verschillende trainers of instanties die deskundig zijn op dit terrein.
Wil je opgeleid worden tot aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en ouderenmishandeling? De Landelijke Vakvereniging Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling (LVAK) biedt sinds enkele jaren ook een specifieke training aan voor aandachtsfunctionaris ouderenmishandeling.
Meer informatie over de training vind je op de website van LVAK.
Meer informatie?
Heb je interesse of wilt u vrijblijvend informatie over voorlichting of scholing? Neem contact op met Veilig Thuis via voorlichting-training@veiligthuisgz.nl.