Een huisverbod is een ingrijpende maatregel. Hoe gaat dat eigenlijk? Hieronder leggen we je de stappen uit.
Stap 1: tijdelijk huisverbod
De burgemeester heeft een tijdelijk huisverbod opgelegd. Dat betekent dat de uithuisgeplaatste niet meer terug naar huis mag. Hij/zij mag in deze tijd ook niet in de buurt van het huis komen of contact opnemen met de achterblijvers. We leggen je rechten en plichten uit.
Stap 2: afkoelingsperiode
Tijdens deze afkoelingsperiode regelen we hulp en zorgen we voor veiligheid voor iedereen die betrokkenen is. Het huisverbod geldt in beginsel voor 10 dagen. Dan kijken we verder.
Stap 3: gesprek
We gaan in gesprek over wat er allemaal is gebeurd, de toekomst en de (professionele) hulp die nodig is. Er vindt ook vaak een gezamenlijk gesprek plaats met de uithuisgeplaatste en de achterblijvers. Om verdere veiligheidsafspraken met elkaar te maken.
Stap 4: veiligheidsplan
Samen werken we aan een veiligheidsplan: dat zijn afspraken voor de korte en lange termijn. Hiervoor verzamelen wij ook informatie van derden, zoals bijvoorbeeld de reclassering, school van je kind(eren) of je huisarts.
Stap 5: Advies
Veilig Thuis geeft rond dag acht een advies aan de burgemeester over het vervolg van het huisverbod. Is de situatie veilig genoeg of moet het huisverbod verlengd worden? De burgemeester neemt het besluit.
Stap 6: aflopen of verlengen
Het tijdelijk huisverbod loopt af. Na afloop van het huisverbod gelden de afspraken die gemaakt zijn in het veiligheidsplan. Als de situatie niet veilig is wordt het tijdelijk huisverbod verlengd met maximaal 18 dagen.
Stap 7: veilig thuis draagt over
Na het einde van het huisverbod stopt het werk van Veilig Thuis. Wij dragen over aan de hulpverlening in jouw gemeente voor verdereondersteuning. Dit doen we aan de hand van het veiligheidsplan.
Deze informatie kun je ook downloaden via deze folder ‘Tijdelijk huisverbod’.