Hulp nodig? Bel gratis 24 uur per dag 0800-2000 | Direct nood? Bel 112Deze site direct verlaten

25 januari 2021

Is er spanning thuis of bij iemand in je omgeving?

Door de lockdown en de avondklok zijn we allemaal meer thuis. Misschien loopt daardoor thuis de spanning (verder) op. Of merk je dat het bij de buren of andere mensen in je omgeving niet goed gaat. Wat kun je doen?

Tips

  • Neem een time-out. Loop bijvoorbeeld even naar buiten of zoek een plek in huis waar je alleen kunt zijn.
  • Probeer erover te praten met familieleden, vrienden of buren.   
  • Een dagritme zorgt voor houvast en structuur. Sta op tijd op en plan je dag. Zorg ook dagelijks voor wat beweging, thuis of in de buitenlucht.
  • Doe regelmatig iets leuks binnen de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een spelletje, videobellen met vrienden of uitgebreid koken.

Als het thuis niet goed gaat

Zijn de spanningen thuis te groot, kom je er zelf niet uit en voel je je onveilig? Neem dan contact op met Veilig Thuis op 0800 2000. Het telefoonnummer is gratis. Voor spoed zijn wij ook ’s avonds bereikbaar en in het weekend. Je kunt op maandag tot en met vrijdag ook met ons chatten tussen 9.00 en 22.00 uur.  

Blijf bij huiselijk geweld niet binnen! Ook niet nu er een avondklok is. Als het thuis niet veilig is, ga dan naar buiten of naar iemand in de buurt en bel 112 of Veilig Thuis om hulp in te schakelen.

Als het bij iemand in je omgeving niet goed gaat

Maak jij je zorgen over iemand in je omgeving? Of is er bijvoorbeeld vaak ruzie en herrie bij de buren? Het is moeilijk om te bepalen wat er aan de hand is en of het gaat om verwaarlozing, misbruik of mishandeling. Advies vragen bij Veilig Thuis kan altijd. Samen kunnen jullie kijken naar wat er moet gebeuren en of er hulp moet komen. Bel dus altijd als jij je zorgen maakt!

Je kunt bellen met Veilig Thuis via 0800 2000. Het telefoonnummer is gratis. Voor spoed zijn wij ook ’s avonds bereikbaar en in het weekend. Je kunt op maandag tot en met vrijdag ook met ons chatten tussen 9.00 en 22.00 uur.