Hulp nodig? Bel gratis 24 uur per dag 0800-2000 | Direct nood? Bel 112Deze site direct verlaten

31 augustus 2023

Vermoed je huiselijk geweld? Bespreek het.

Huiselijk geweld komt in alle lagen van de bevolking voor en wordt vaak doorgegeven van generatie op generatie. Omstanders spelen een belangrijke rol om de cyclus van geweld te doorbreken. De nieuwe landelijke publiekscampagne die op 29 augustus van start ging, moedigt mensen aan om het gesprek aan te gaan met mogelijke slachtoffers.

De campagne ‘Een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken’ is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). De campagne loopt van dinsdag 29 augustus t/m 1 oktober en ook nog in de maand november. 

Tips als je huiselijk geweld vermoedt

  • Maak jij je zorgen om iemand? Blijf er niet mee rondlopen. En gebruik deze 3 gesprekstips om in actie te komen. 
  • Benoem wat je opmerkt. Bijvoorbeeld: Ik hoor vaak geschreeuw, hoe gaat het met je? 
  • Neem een open houding aan en wees niet veroordelend.
  • Laat weten dat je er voor diegene bent. Bijvoorbeeld door praktische hulp aan te bieden. Zoals boodschappen doen of de kinderen uit school halen. 

Meer hulp

Kom je er niet uit of twijfel je of je het wel goed ziet? Kijk voor meer informatie op ikvermoedhuiselijkgeweld.nl. Wil je advies van een professional of vind je het fijn als er iemand met je meedenkt? Bel of chat dan met een professional van Veilig Thuis.