Hulp nodig? Bel gratis 24 uur per dag 0800-2000 | Direct nood? Bel 112
Deze site direct verlaten

10 juni 2025

Nieuwe e-learning: Hoe signaleer je en handel je bij eergerelateerd geweld?

Jaarlijks krijgen enkele vrouwen strenge beveiliging omdat er een dreiging is van eergerelateerd geweld. Recent zagen we hoe dit binnen families kan ontsporen. Zelfs met de dood tot gevolg. Dit willen we te allen tijde voorkomen. Maar wat is eergerelateerd geweld precies? En wat doe je als je vermoedt dat iemand risico loopt? Volg de gratis e-learning: Hoe signaleer je en handel je bij eergerelateerd geweld? en maak het verschil.

Veilig Thuis en Movisie hebben een nieuwe e-learning ontwikkeld, in opdracht van alle gemeenten in Gelderland-Zuid. Deze e-learning biedt waardevolle inzichten en praktische handvatten voor professionals die werken binnen het sociaal domein. ‘We merken dat er in de praktijk veel behoefte is aan training over eergerelateerd geweld,’ zegt Bente van Enckevort van Veilig Thuis Gelderland-Zuid. Ze licht toe: ‘We krijgen veel meer verzoeken voor trainingen dan waaraan we kunnen voldoen. In de live trainingen merken we dat er regelmatig sprake is van begripsverwarring. Terwijl taal ontzettend belangrijk is. Daarnaast hebben professionals behoefte aan praktijkvoorbeelden. Dit hebben we geprobeerd samen te brengen in deze e-learning.’

Risico’s op tijd signaleren

De e-learning helpt je in één uur de essentiële basiskennis over eergerelateerd geweld te verkrijgen. Je ontdekt wat het verschil is met huiselijk geweld en waarom families hun ‘eer’ zo belangrijk vinden dat ze er zelfs ernstig geweld voor plegen. Ook leer je waar je op moet letten, welke vragen je kunt stellen en wat je wel en niet moet doen. Met als doel dat je risico’s op tijd signaleert en de juiste hulp inschakelt om ernstig geweld te voorkomen.

Wat leer je in de e-learning?

  • Wat er met eergerelateerd geweld bedoeld wordt
  • Achtergronden en motieven:
    • Wat we verstaan onder ‘familie-eer’
    • Hoe families eerschending proberen te voorkomen, toe te dekken of te herstellen
  • Risicofactoren en signalen van (online) eergerelateerd geweld
  • Verschillen tussen huiselijk geweld en eergerelateerd geweld
  • Do’s en don’ts bij de aanpak van eergerelateerd geweld 
  • De Meldcode bij (vermoedens van) eergerelateerd geweld

Accreditatie

  • KRSD: 2 punten
  • Registerplein: 1,5 punt
  • SKJ: 1,5 punt

Voorkom escalatie

Hilde Bakker, senior-adviseur huiselijk en seksueel geweld bij Movisie, legt uit waarom het zo belangrijk is dat eergerelateerd geweld op tijd herkend wordt: ‘Vermoedens en signalen van eergerelateerd geweld moeten vroegtijdig opgepakt worden, want een eerkwestie kan in een familie snel ontsporen.

Bijvoorbeeld wanneer een meisje openlijk een vriendje heeft, terwijl haar ouders vinden dat ze ‘kuis’ moet zijn voor haar huwelijk. Haar ouders willen wellicht voor hun gemeenschap hun ‘familie-eer’ herstellen. Als sociaal professionals en docenten om hen heen weten waar ze op moeten letten en wat wel of niet te doen, kan dit escalatie voorkomen. Zij moeten daarvoor experts bij Veilig Thuis en politie raadplegen en eventueel de casus aan overdragen. Dat leer je in de e-learning.’   

Signalen van eergerelateerd geweld

De e-learning bestaat uit tekst, video’s, geluidsfragmenten, oefenvragen en opdrachten. Een voorbeeld. Stel dat je op een school werkt. Een Turks-Nederlandse leerling vertelt dat ze opziet tegen de zomervakantie met haar familie in Turkije. Als ze terugkomt, gedraagt ze zich anders en draagt ze andere kleding. Ze is ook steeds vaker niet op school en haar cijfers gaan omlaag. Wat is hier aan de hand? Hoe ga je het gesprek met haar aan? Welke vragen stel je? Hoe kom je erachter of eer ook een rol speelt?

Heb je soortgelijke vragen of weet je niet goed waar je op moet letten? Volg dan deze e-learning en zorg ervoor dat je op tijd kunt ingrijpen om ernstig geweld te voorkomen.

Volg de e-learning: Hoe signaleer je en handel je bij eergerelateerd geweld? van Movisie.

Meer informatie?

Neem contact op met Bente van Enckevort (Veilig Thuis) via bvanenckevort@veiligthuisgz.nl.