Hulp nodig? Bel gratis 24 uur per dag 0800-2000 | Direct nood? Bel 112Deze site direct verlaten

Complexe scheidingen

Een scheiding is een grote gebeurtenis in het leven van alle gezinsleden. Voor ouders, maar vooral voor de kinderen in het gezin. Vaak lukt het de ouders om hun kinderen goed op te vangen en te informeren over de scheiding. Het komt ook wel eens voor dat dat niet goed gaat. Er zijn blijvende (ernstige) ruzies. Deze hebben bijvoorbeeld te maken met de financiën, zorgregeling rondom de kinderen, scheidingsmelding. En waar de kinderen gaan wonen. De ouders verliezen het welzijn van het kind uit het oog. Dit noemen we een complexe scheiding.

De gevolgen zijn groot

Heb je te maken met een complexe scheiding? Dan kun je als kind het gevoel krijgen dat ze jouw stem niet voldoende horen. En dat ze niet kijken naar jouw belang. Je kunt je dan kwetsbaar voelen.  Zeker wanneer je ouders vast zitten in onderlinge strijd, bijvoorbeeld over de verdeling van de spullen, alimentatie en waar jij moet gaan wonen. Ze vinden het dan moeilijk om te bedenken wat goed is voor jou. Behalve dat je verdriet hebt, denk je misschien dat je partij moet trekken of heb je last van schuldgevoelens.

​​​Jullie gezin verandert en het is nog niet duidelijk hoe het er uit zal gaan zien. Voor jou is het belangrijk dat het snel duidelijk wordt en dat je ouders rekening houden met jou. Betrekken je ouders je in hun ruzies? Zetten ze je misschien in zelfs in deze ruzies? Dan kan dat ervoor zorgen dat je je onveilig voelt en je vertrouwen in je ouders verliest.  

Dit kun je doen

Dit kun je als kind doen

Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Als je het niet aandurft om met een volwassene te praten, dan kun je misschien praten met iemand van jouw leeftijd. Een vriend, buurmeisje of klasgenoot die je vertrouwt.

Op de website van Villa Pinedo kun je chatten op een forum of kletsen met een maatje die zelf ook gescheiden ouders heeft. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet, zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Daarna kun je misschien wel praten met een volwassene, bijvoorbeeld iemand op school, een buurvrouw of een oom of tante. Behalve jouw verhaal vertellen aan deze persoon, kun je ook vragen of hij of zij met je meegaat naar een hulpinstantie.  

Villa Pinedo heeft speciaal voor jou, voor kinderen van wie de ouders uit elkaar gaan of al zijn, een brief geschreven. Deze kun je vinden op hun website. Wanneer jij je onveilig voelt thuis kun je op deze website ook chatten met Veilig Thuis. 

Dit kun je als ouder doen

Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt.  

Behalve jouw verhaal vertellen aan deze persoon kun je ook vragen of hij of zij met je meegaat naar een hulpinstantie. Op de website van jouw gemeente of op de website van Hulp Bij Scheiden Gelderland vind je meer informatie over hulpverleners in jouw buurt.  

Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders

Als je je zorgen maakt om een kind of zijn opvoeders, praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak ben je niet de enige, die iets heeft gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar de situatie. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen. En als je een professional bent, volg je de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.  

 

Praten met ouders of kinderen om wie jij je zorgen maakt, is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kunnen kinderen of opvoeders zich misschien schamen en alles verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het beter om daarachter te komen. Als er wel sprake is van een complexe scheiding, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.

Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling. Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. Deze medewerker beantwoordt vragen en geeft advies. De medewerker kijkt samen met jou of er professionele hulp nodig is en welke hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.  

Soms is het snel duidelijk welke problemen er zijn en welke hulp nodig is. In dat geval gaat Veilig Thuis deze hulp organiseren. Soms is er niet duidelijk wat er aan de hand is en moet dat eerst uitgezocht worden. Dat doet Veilig Thuis zo veel mogelijk samen met de mensen om wie het gaat. Maar lukt dat niet, dan kan Veilig Thuis ook onderzoek doen zonder dat de betrokkenen het daarmee eens zijn, als dat voor de veiligheid van kinderen of volwassenen nodig is.  

Twijfel je? Bel dan, eventueel anoniem, voor advies. Want anders gebeurt er niets! 

Bel in geval van nood altijd direct 112.