Kind- oudermishandeling
Geweld van kinderen tegen hun ouders noemen we kind-oudermishandeling. Bij kind-oudermishandeling wil je thuiswonende kind macht en controle krijgen over jou als ouder. Dit gaat verder dan de ruzies en spanningen die tussen bijna alle ouders en kinderen wel eens voorkomen. Je kind mishandelt je lichamelijk of psychisch. Of steelt bijvoorbeeld geld van jou. En dit kan grote gevolgen hebben voor iedereen in je gezin.
De gevolgen voor het kind
Ben je gewend om geweld te gebruiken tegen je ouders? Dan is later het aangaan van een volwassen, gelijkwaardige relatie met een partner niet eenvoudig.
De gevolgen voor ouders
Vooral de psychische schade, die je als ouder meemaakt laat diepe wonden na. Als ouders blijf je erg lang loyaal naar je kind. Je schaamt je en vindt het moeilijk om hulp te zoeken bij het stoppen van het geweld. Het taboe is groot. Toch hoef je je niet te schamen, want uit onderzoek blijkt dat kind-oudergeweld vaak voorkomt.
De gevolgen voor de rest van het gezin
Kinderen, die wonen in een gezin waar geweld voorkomt, kunnen ernstige trauma’s oplopen. Ook als ze het geweld niet zelf hebben gezien. Ze groeien op met twijfels en verwarring over de betekenis van liefde, intimiteit en geweld. De meest voorkomende reacties van kinderen zijn verdriet, angst, boosheid en machteloosheid. Vooral de angst dat je nooit weet wat je thuis aantreft of wanneer er weer ruzie zal zijn is voor kinderen ernstig.
Hoe herken je kind-oudermishandeling?
Signalen die kunnen wijzen op kind-oudermishandeling zijn:
- de ouder is bang voor zijn of haar kind;
- het kind scheldt de ouder vaak uit of gebruikt grove taal;
- het kind is agressief of heeft woede-aanvallen richting de ouder;
- het kind heeft een omgekeerd dagritme (is ’s nachts veel wakker en slaapt overdag);
- binnen het gezin wordt het als normaal gezien dat mannen dominant mogen zijn;
- het kind heeft veel schulden bij de ouder;
- de ouder isoleert zich van anderen of is uitgeput;
- het kind heeft veel problemen op school of werk.
Dit kun je doen
Het is belangrijk dat het thuis weer veilig wordt. En dat er hulp voor iedereen komt. Het geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten! Ben jij dat?
Als ouder/ zus/broer
Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet, merk je dat het best goed voelt om je hart te luchten.
Behalve jouw verhaal vertellen aan deze persoon kun je ook vragen of hij of zij met je meegaat naar een hulpinstantie. Op de website van jouw gemeente vind je meer informatie over hulpverleners in jouw buurt.
Je kunt ook praten met lotgenoten, mannen, vrouwen en kinderen die hetzelfde meemaken als jij. Of je kunt zelf naar goede hulp zoeken.
Als kind / pleger
Als je je ouder pijn doet, heb je daar zelf waarschijnlijk geen vrede mee. Je gedrag veroorzaakt pijn en verdriet. Het geweld kan uit de hand lopen en soms kun je de gevolgen dan niet meer overzien. Daarom vragen wij je om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt.
Als je het niet aandurft om met een volwassene te praten dan kun je praten met iemand van jouw leeftijd. Een vriend, buurmeisje of klasgenoot die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet, merk je dat het best goed voelt om je hart te luchten.
Je mag ons ook altijd bellen (0800 2000) of chatten via de chatroom onderaan deze website. Je kunt ook bellen of chatten met de Kindertelefoon (0800 0432). Dit is voor kinderen tot en met 17 jaar. Kijk voor meer informatie op de website van de Kindertelefoon.
Als professional
As je een professional bent volg je de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.
Praten met personen over wie jij je zorgen maakt is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kan een slachtoffer of pleger van geweld zich misschien schamen en dit verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het goed om daarachter te komen. Als er wel sprake is van geweld, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.
Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling.
Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. Deze medewerker beantwoordt vragen en geeft advies. De medewerker kijkt samen met jou of er professionele hulp nodig is en welke hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.
Soms is het snel duidelijk welke problemen er zijn en welke hulp nodig is. In dat geval gaat Veilig Thuis deze hulp organiseren. Soms is er niet duidelijk wat er aan de hand is, dus soms moet dat eerst uitgezocht worden. Dat doet Veilig Thuis zo veel mogelijk samen met de mensen om wie het gaat. Maar lukt dat niet, dan kan Veilig Thuis ook onderzoek doen zonder dat de betrokkenen het daarmee eens zijn, als dat voor de veiligheid van kinderen of volwassenen nodig is.
Twijfel je? Bel dan, eventueel anoniem, voor advies. Want anders gebeurt er niets!
Bel in geval van nood altijd direct 112