Hulp nodig? Bel gratis 24 uur per dag 0800-2000 | Direct nood? Bel 112Deze site direct verlaten

Mensenhandel en (jeugd)prostitutie

Mensenhandel is het werven, vervoeren of opnemen en huisvesten van mensen met gebruik van dwang. Bijvoorbeeld door mishandeling, chantage, misleiding of gebruik te maken van mensen die kwetsbaar zijn. Denk aan kinderen.  

Het doel van mensenhandel is altijd om die persoon uit te buiten. Iedereen kan slachtoffer worden van mensenhandel en/of (jeugd)prostitutie. Gedwongen worden om seks te hebben is misschien de bekendste vorm. ‘Loverboys’ worden ook gezien als mensenhandelaren. Maar er zijn veel meer vormen van mensenhandel.

Mensenhandel kan zowel in Nederland als in het buitenland plaatsvinden. Vaak is mensenhandel gebaseerd op vormen van georganiseerde misdaad. Zo kunnen criminelen in verschillende landen samenwerken om de mensenhandel te organiseren. Mensenhandel is strafbaar in Nederland.  

Er zijn verschillende vormen van mensenhandel

als iemand werkt en de inkomsten (gedeeltelijk) gedwongen moet afdragen en/of in mensonterende omstandigheden moet werken.

als iemand gedwongen wordt om seks te hebben tegen betaling van geld, kleding of eten. Dit geld moet hij/zij afdragen aan de uitbuiter.

Een vorm van seksuele uitbuiting is gedwongen (jeugd)prostitutie. Als je jonger dan 18 bent mag je niet in de prostitutie werken. Toch er zijn jongens en meisjes die dit doen. Niemand mag jou dwingen om in de prostitutie te werken. Maar het gebeurt vaker dan je denkt. Het komt ook voor dat je er zelf voor gekozen hebt, maar niet meer achter je keuze staat.

als iemand gedwongen wordt om te bedelen, stelen of andere criminele activiteiten uit te voeren. De buit moet je afdragen aan de uitbuiter.

hierbij wordt iemand gedwongen om zijn of haar organen af te staan.

iemand wordt gedwongen om een kind te dragen voor een ander.

Zelf zorgen dat je situatie verandert is vaak te moeilijk. Misschien schaam je je. Misschien ben je bang voor je uitbuiter. Vaak word je geronseld door iemand die zich in eerste instantie heeft voorgedaan als een vriend en jou langzaam heeft geïsoleerd van je vrienden en familie. Hierdoor kan het voelen alsof je vastzit in de situatie.   

Hoe herken je mensenhandel?

Signalen van mensenhandel zijn lastig te herkennen. Soms zien mensen signalen ook aan voor puberaal of experimenteel gedrag. Dit terwijl het signaleren van mensenhandel een hele belangrijke stap is om slachtoffers te helpen uit deze situatie te komen.

Het slachtoffer:

  • heeft schulden bij derden;
  • heeft een opvallende tatoeage (dat is vaak een brandmerk van de handelaar);
  • kan of mag geen contact hebben met de buitenwereld;
  • krijgt een ongebruikelijk laag loon;
  • werkt onder gevaarlijke omstandigheden;
  • wordt gechanteerd of de familie wordt bedreigd;
  • heeft littekens die kunnen wijzen op orgaanhandel;
  • plotseling veel geld/andere kleding;
  • overnacht op de werkplek;
  • heeft niet zelf de reis, visa, etc. geregeld;
  • heeft een vals of vervalst paspoort;
  • verblijft / werkt illegaal in Nederland;
  • is bang voor uitzetting, mishandeling, etc.;
  • verslechterende schoolprestaties;
  • de werkgever regelt de huisvesting, kleding en het vervoer.

Dit kun je doen

Heb je te maken met mensenhandel of jeugdprostitutie? Blijf er niet mee rondlopen.  

Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid, leerkracht of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet, merk je dat het best goed voelt om je hart te luchten.

Behalve jouw verhaal vertellen aan deze persoon kun je ook vragen of hij of zij met je meegaat naar een hulpinstantie. Op de website van jouw gemeente vind je meer informatie over hulpverleners in jouw buurt.  Je kunt ook anoniem je verhaal delen met een hulpverlener via de chat van FIER. 

Dit kun je als je je zorgen maakt over iemand anders

Als je je zorgen maakt om iemand anders, praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar jouw verhaal. Samen kun je bespreken wat je hierna het beste kunt doen.  

 Als professionals

Als je een professional bent volg je de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.  

Praten met personen over wie jij je zorgen maakt is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kan een slachtoffer van mensenhandel of een jeugdprostituee zich misschien schamen en dit verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het goed om daarachter te komen. Als er wel sprake is van mensenhandel, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen. 

Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling. Als het gaat om mensenhandel kan Veilig Thuis je snel in contact brengen met het expertisecentrum Mensenhandel of andere deskundigen, die je verder kunnen helpen 

 

Bel in geval van nood altijd direct 112.