Hulp nodig? Bel gratis 24 uur per dag 0800-2000 | Direct nood? Bel 112Deze site direct verlaten

Vormen van geweld

Er zijn veel uitingen en vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling die allemaal een eigen aanpak op maat nodig hebben. Veilig Thuis Gelderland-Zuid heeft extra expertise voor de onderwerpen eergerelateerd geweld en ouderenmishandeling. Alle uitingen van geweld kunnen voorkomen bij kinderen, volwassenen en ouderen.

Uitingen van geweld

Slaan, schoppen, verwonden, verwaarlozen en alle andere lichamelijke vormen van geweld.

Uiteenlopende vormen van seksueel ongewenste handelingen, zoals aanranding, verkrachting en incest, maar ook subtiele vormen zoals seksuele chantage, verplicht meekijken naar porno of intimidatie. De toename van seks op het internet leidt tot nieuwe vormen van seksueel geweld, zoals het verleiden tot het maken van naaktfoto’s, die dan tegen jouw zin verspreid worden.

Vaak gaat seksueel geweld gepaard met bedreiging en psychische mishandeling, zoals kleineren, uitschelden, buitensluiten en chanteren. De pleger dreigt bijvoorbeeld met geweld als het niet geheim blijft. Of het slachtoffer wordt mishandeld en gedwongen tot seksueel contact.

Uitschelden, vernederen, dreigen met geweld, spullen kapot maken, een volwassene niets laten beslissen, vervelende dingen over iemand zeggen, bang maken.

Vormen van geweld

Er zijn verschillende vormen van geweld. Wat is het precies? Hoe kun je het herkennen? Klik hieronder op de vorm waar je meer informatie over wilt.